Galip Gurel (Τουρκία)
Ψηφιακή Επικοινωνία / Η Σχέση Εμφυτεύματος-Προσθετικής Αποκατάστασης
Οι σύγχρονες τεχνικές και τα νέα υλικά μπορεί να είναι άχρηστα εάν το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις αισθητικές προσδοκίες του ασθενούς. Αποτελούσε ανέκαθεν πρόκληση η δημιουργία ενός σχεδίου χαμόγελου όπου να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή… Σε μερικές περιπτώσεις, οι οδοντίατροι διαμορφώνουν μόνοι τους αυτό το σχέδιο κατευθείαν μέσα στο στόμα του ασθενούς, ενώ άλλοι το αφήνουν στον κεραμίστα με τον οποίο συνεργάζονται… όμως, το σημαντικότερο είναι ότι το σχέδιο αυτό του χαμόγελου θα πρέπει να ταιριάζει και με τις λειτουργικές, βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του ασθενούς…
Για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, χρειαζόμαστε διεπιστημονική ομαδική εργασία. Κάθε μέλος της ομάδας (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών, των οδοντοτεχνιτών και του ασθενούς) θα πρέπει να γνωρίζει εξαρχής το σχέδιο της θεραπείας και το τελικό αποτέλεσμα. Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν σωστά, σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία παραμένει η “επικοινωνία”. Το κλειδί για την αισθτική τελειότητα προϋποθέτει επικοινωνία με τον ασθενή, καθώς και επικοινωνία με το εργαστήριο και τους ειδικούς από την αρχή του περιστατικού ως το τέλος.
Αυτό καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση εάν η ομάδα (οδοντίατρος, ειδικοί και κεραμίστας) δεν εργάζονται μαζί στον ίδιο χώρο.
Το πρωτόκολλο που παρουσιάζεται θα βελτιώσει την αισθητική διάγνωση, την επικοινωνία μεταξύ ειδικοτήτων και την προβλεψιμότητα των προσθίων αισθητικών αποκαταστάσεων με εμφυτεύματα.
Σήμερα, δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα εάν το εργαστήριο, ο ειδικός κτλ με τους οποίους συνεργάζεστε βρίσκονται κοντά στην κλινική σας ή σε άλλη χώρα. Με την ψηφιακή επικοινωνία όλοι μπορούν να εργάζονται μαζί ως ομάδα.