Eric Van Dooren (Βέλγιο)

Νέες δυνατότητες βελτίωσης στην αισθητική ζώνη

Η αισθητική αποκατάσταση με εμφυτεύματα ασθενών που εμφανίζουν αισθητικά και λειτουργικά υποβαθμισμένη οδοντοφυία συχνά περιλαμβάνει μία πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση. Η επίτευξη των αισθητικών στόχων σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί μία σημαντική κλινική πρόκληση. Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικές μέθοδοι και επιλογές έχουν αλλάξει. Από χειρουργικής άποψης, εφαρμόζονται λιγότερο επεμβατικές τεχνικές για να διατηρηθεί η ανατομία των μαλακών ιστών και να περιοριστούν οι υφιζήσεις. Επίσης, ο θεραπευτικός σχεδιασμός των εμφυτευμάτων και των προσθετικών στοιχείων έχουν αλλάξει με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η οστική απορρόφηση και η τροποποίηση των μαλακών ιστών. Σε αυτή την ομιλία θα περιγραφεί μία νέα χειρουργική και προσθετική προσέγγιση σε δύσκολες αισθητικές επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις.

Egon Euwe (Ολλανδία)

Βελτιστοποίηση της ροζ ενδιάμεσης ζώνης της επιεμφυτευματικής προσθετικής αποκατάστασης: «η ριζομιμητική προσέγγιση»

‘’Η αόρατη αντικατάσταση μονήρους δοντιού’’ στην αισθητική ζώνη θεωρούνταν για δεκαετίες ένας από τους κολοφώνες της Εμφυτευματολογίας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση για τη διατήρηση τόσο των σκληρών όσο και των μαλακών ιστών, την αναδόμηση έναντι των διαδικασιών αναδιαμόρφωσης με μείωση του όγκου των ιστών που επάγονται από την εξαγωγή και/ή προηγούμενη οδοντική παθολογία. Επομένως, ο σχεδιασμός του εμφυτεύματος έχει βελτιστοποιηθεί από μηχανικής, βιολογικής και ογκομετρικής άποψης. Ο μειωμένος οστικός όγκος στην περιοχή ενός νωδού φραγμού επιτρέπει ακόμη την τοποθέτηση εμφυτευμάτων γλωσσικά, τα οποία έχουν πολύ μικρότερη διάμετρο από τις απωλεσθείσες ρίζες. Οι προσθετικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας CAD/CAM με υλικά όπως τιτάνιο, ζιρκονία, αλουμίνα και διπυριτιούχο λίθιο οδήγησαν σε μία αισθητική και βιολογική ‘’επανάσταση’’ με τρισδιάστατο λογισμικό να συνδέει τις πλατφόρμες των εμφυτευμάτων με το κοπτικό και μασητικό επίπεδο του ασθενή.

Τα προσθετικά τελικά αποτελέσματα, παρόλο που είναι σταθερά με την πάροδο του χρόνου συχνά φαίνονται ‘’ψεύτικα’’ λόγω της παρειακής κλίσης του προφίλ ανάδυσης και των μικρότερων δοντιών που ‘’συμπιέζονται’’ στο μικρότερο σχήμα οδοντικού τόξου που διαμορφώνεται στην ατροφική ακρολοφία ως σημείο αναφοράς για μία οδοντοφυία με κατάλληλες αναλογίες πιθανό χωρίς συνωστισμό ως ένα μοντέλο για την επιεμφυτευματική αποκατάσταση που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ύπαρξης των ριζών(κυρτότητες).

Η διαχείριση των μαλακών ιστών έχει μεγάλη σημασία στη ροή εργασιών τόσο των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται άμεσα μετεξακτικά όσο και αυτών που τοποθετούνται σε δεύτερο χρόνο, τόσο για μονήρη ή πολλαπλά εμφυτεύματα για αποκατάσταση του αρχικού όγκου της ακρολοφίας και βελτιστοποιημένη κλίση δοντιών και προφίλ ριζών ακόμη και σε περιοχές γεφυρωμάτων.

Η θεραπεία της νωδής γνάθου όπως εισήχθη από τον Branemark έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς. Για τους ολικά νωδούς ασθενείς, στους οποίους προστίθενται και οι ασθενείς με καταδικασμένη οδοντοφυία έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε πρακτικά την θέση των δοντιών, του οστού και των ούλων με τις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και την ορθογναθική σχέση: Μία σχέση τάξεως ΙΙ ή ΙΙΙ σε μία καταδικασμένη οδοντοφυία μπορεί να μετατραπεί σε σχέση γνάθων τάξεως Ι στις επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις. Στην θεραπεία των περιστατικών με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις με ανωμαλίες σύγκλεισης, η διαχείριση της ροζ περιοχής είναι εξαιρετικά σημαντική: Θα αξιοποιήσουμε τους ιστούς του ασθενή ή θα επιλέξουμε επανορθωτικά υλικά για την αποκατάσταση της περιοχής των ούλων; Διαφορετικά περιστατικά και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι θα μας δείξουν πώς να επιτύχουμε το καλύτερο στοματικό και προσωπικό τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα με κεραμικά υλικά για αποκατάσταση των δοντιών

Andrea Agnini (Ιταλία)

Στις προσθετικές αποκαταστάσεις, χρησιμοποιούσαμε επί πολλά χρόνια κωδικοποιημένα πρωτόκολλα τα οποία περιγράφονταν ευρέως στη βιβλιογραφία, με αποτελέσματα που ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τις δικές μας και ακόμη περισσότερο των ασθενών μας. Είναι αλήθεια ότι η έλευση νέων τεχνολογιών έδωσε στην οδοντιατρική ομάδα τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί νέα υλικά και νέο εξοπλισμό που διευκόλυναν τη δημιουργία προσθετικών αποκαταστάσεων με προσαρμογή και ακρίβεια που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Σήμερα, η τεχνολογία ενδοστοματικής χαρτογράφησης είναι ένα από τις πιο ενδιαφέροντα νέα πεδία στην οδοντιατρική, διότι η τρισδιάστατη σάρωση του στόματος είναι απαραίτητη σε πολλές διαδικασίες, όπως π.χ. στην προσθετική οδοντιατρική, την εμφυτευματολογία, και την ορθοδοντική. Όλοι οι ενδοστοματικοί σαρωτές που κυκλοφορούν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς και τα μειονεκτήματα της παραδοσιακής διαδικασίας λήψης αποτυπώματος διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο ακρίβειας με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως μία αποδοτική εναλλακτική της παραδοσιακής τεχνικής λήψης αποτυπώματος. Με την παρουσίαση αυτή, οι συντάκτες αναλύουν διαφορετικά περιστατικά, αναδεικνύοντας τις λειτουργικές διαφορές που έχουν αναπτύξει στην πάροδο του χρόνου, με την αυξανόμενη γνώση των νέων υλικών και την καθημερινή ανάπτυξη νέων λογισμικών. Περιγράφεται, επίσης, πώς τα παραδοσιακά υλικά και οι παραδοσιακές τεχνικές έχουν αντικατασταθεί από άλλες καινοτόμες νέες τεχνολογίες, και πώς τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με αυτές είναι συστηματικά και επαναλήψιμα πολύ περισσότερο από αυτά των παραδοσιακών τεχνικών.

Gilberto Sammartino (Ιταλία)

Πρόληψη περιοδοντικών επιπλοκών που σχετίζονται με την εξαγωγή έγκλειστου τρίτου γομφίου

Η χειρουργική επέμβαση εξαγωγής έγκλειστου τρίτου γομφίου εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί πρόκληση για τους στοματοχειρουργούς: κατ’ αρχήν ως προς τις ενδείξεις, δεύτερον ως προς τον ορθό χειρουργικό σχεδιασμό, και έπειτα ως προς την αποφυγή περιοδοντικών επιπλοκών στον δεύτερο γομφίο. Ο Συντάκτης παρουσιάζει έναν κατάλληο σχεδιασμό συναφή προς τις ενδείξεις, την ασφαλέστερη χειρουργική προσέγγιση με δικές του προτάσεις και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις περιοδοντικές επιπλοκές με τη χρήση διαφορετικών τεχνικών.

Σταύρος Πελεκάνος (Ελλάδα)

Το μονήρες εμφύτευμα στην πρόσθια αισθητική ζώνη. Ανάλυση της σύνδεσης και της επιλογής του διαβλεννογόνιου στηρίγματος

Οι επιτυχείς επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις στην αισθητική περιοχή απαιτούν συχνά πολύπλοκες χειρουργικές και προσθετικές διαδικασίες , έτσι ώστε να επιτευχθει ένα μακροχρόνια σταθερό αποτέλεσμα. Ανατομικοί παράγοντες όπως το λεπτό παρειακό οστικό πέταλο , οι περιοδοντικοί ιστοί λεπτού βιότυπου και με αυξημένο κίνδυνο υφιζήσεων, μπορούν να δυσκολέψουν περαιτέρω την λήψη αποφάσεων και την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας.

Παρά τα κλινικά και επιστημονικά δεδομένα, ο κλινικός χειρισμός και η τήρηση της σειράς υλοποίησης των σταδίων του σχεδίου θεραπείας παραμένουν υψίστης σημασίας και επηρεάζουν άμεσα το τελικό αποτέλεσμα της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης.

Η ανάπλαση σκληρών ή/και μαλακών ιστών στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα περιστατικά στην αισθητική ζώνη, είναι απολύτως απαραίτητη για να επιτευχθεί μία αποκατάσταση υψηλής αισθητικής και φυσικής όψης. Ο χρόνος, η επιλογή υλικών και ο τύπος της προσθετικής αποκατάστασης μπορεί να δυσκολέψουν περαιτέρω τη λήψη αποφάσεων και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σκοπός της ομιλίας είναι να αναλύσει και να κατηγοριοποιήσει διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές, να εστιάσει στην μεθοδολογία και στο σχέδιο θεραπείας στις αισθητικές επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις και να δώσει οδηγίες για την επίτευξη ενός βέλτιστου αισθητικά αποτελέσματος.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, θα συζητηθούν νέες προσεγγίσεις με τη βοήθεια παρουσιάσεων σχετικών κλινικών περιστατικών.

Ίλεια Ρούσσου (Ελλάδα)

Σύγκλειση στις 13 Φεβρουαρίου

Παρ’ ότι η οδοντική σύγκλειση είναι βασική σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής, η μελέτη της σύγκλεισης και η σχέση της με το στοματογναθικό σύστημα έχει αποδειχθεί πως είναι αρκετά περίπλοκη. Το τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα και ταυτόχρονα η έλλειψη ολοκληρωμένης γνώσης έχουν προκαλέσει την εμφάνιση πολυάριθμων εννοιών, θεωριών, σχολών σκέψης, και φυσικά πολλών θεραπειών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη σύγχυση σε ένα πεδίο που ήταν ήδη πολυσύνθετο. Θα πρέπει να αναγνωριστεί και να μελετηθεί προσεκτικά η επιστημονική ανάπτυξη στη βιβλιογραφία.

Το σύνδρομο ψευδαισθητικής διαταραχής της σύγκλεισης, η διπλή δήξη, η συγκλεισιακή δυσαισθησία, η συγκλεισιακή μανία, είναι μερικοί από τους όρους που εμφανίζονται στη βιβλιογραφία και καθιστούν αυτό το πεδίο της οδοντιατρικής πιο δυσνόητο και την μάθησή του πιο δύσκολη. Ακόμη και μία ανεπαίσθητη πρόωρη επαφή μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του μασητικού συστήματος και συχνά ενήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επίκτητη διαταραχή της σύγκλεισης. 

Στη διάλεξη αυτή, θα αμφισβητηθεί η έννοια «η σύγκλειση είναι σύγχυση» με μία λογική προσέγγιση βασισμένη στις σημερινές επιστημονικές αναφορές.

Henry Salama (Η.Π.Α.)

Βελτιστοποίηση της “Ζώνης Μετάβασης” στην Αισθητκή και Εμφυτευματική Θεραπεία: Μία Τρισδιάστατη Προσέγγιση

Η δημιουργία ενός καλαίσθητου και ικανοποιητικού αποτελέσματος στην αποκαταστατική οδοντιατρική προϋποθέτει καλή κατανόηση των πολλών μεσοφάσεων, σχημάτων και τύπων ιστών που πρέπει να συνδυάζονται σωστά ώστε να υπάρξει επιτυχία. Η «Ζώνη Μετάβασης» είναι το σημείο όπου αλληλεπιδρούν όλοι αυτοί οι κρίσιμοι παράγοντες προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός αισθητικός στόχος. Η παρουσίαση αυτή θα αναδείξει την τρισδιάστατη και διεπιστημονική διαχείριση της «Ζώνης Μετάβασης» στον προβληματικό ασθενή.

Livio Yoshinaga (Βραζιλία)

SKYN Concept-Η τέλεια ισορροπία μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας

Ενημερωθείτε σχετικά με το SKYN Concept που αναπτύχθηκε από τον Paulo Kano και τον Livio Yoshinaga και ανακαλύψτε αυτή την ολοκληρωμένη επιστημονική μέθοδο που θα λειτουργήσει ως η ψηφιακή σας πλατφόρμα. Εξισορροπώντας την τέχνη και την τεχνολογία, η μέθοδος SKYN θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο πλήρως εξατομικευμένο για το επαγγελματικό σας προφίλ. Είτε προτιμάτε τη διαμόρφωση με το χέρι ή τον τρισδιάστατο ψηφιακό σχεδιασμό σε υπολογιστή μπορείτε να επιτύχετε υψηλό επίπεδο αισθητικής μόλις χρησιμοποιήσετε τη φυσική μορφολογία αντιγράφοντας τη φυσική οδοντοφυία. Επηρεάστε τον ασθενή σας την πρώτη ώρα της πρώτης του επίσκεψης ολοκληρώνοντάς την με ένα βίντεο πριν και μετά, που θα δημιουργηθεί άμεσα χωρίς προηγούμενες καταγραφές, διαγνωστικό κέρωμα ή εκτυπωμένα τρισδιάστατα εκμαγεία. Πρόκειται με διαφορά για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του ασθενή σας και να αποδεχθεί το σχέδιο θεραπείας που του προτείνετε. Μόλις το σχέδιο θεραπείας γίνει αποδεκτό, μάθετε το διαφορετικό και ευέλικτο τρόπο με τον οποίο το SKYN Concept μεταμορφώνει αυτή την εργασία στις μόνιμες ολοκεραμικές αποκαταστάσεις, σύντομα, προβλέψιμα και αντιγράφοντας τέλεια το ομοίωμα SKYN. Χρησιμοποιώντας την πιο προηγμένη τεχνολογία στην τρισδιάστατη εκτύπωση και τα μηχανήματα κατασκευής έμμεσων αποκαταστάσεων, το SKYN Concept θα δημιουργήσει πρόσθιες και οπίσθιες αποκαταστάσεις άριστης ποιότητας χωρίς κτίσιμο πορσελάνης με το χέρι ή διαγνωστικό κέρωμα και ανάλογα εκμαγεία και με κορυφαία ακρίβεια σε μία ψηφιακή ροή εργασιών που θα ταιριάζει με το στυλ σας. Μάθετε πώς μπορείτε να μπείτε στον ψηφιακό κόσμο, πότε και τι ακριβώς χρειάζεται να επενδύσετε, καθώς και πώς να ενσωματώσετε το SKYN Concept στο υπάρχον σύστημα CAD/CAM καθώς είναι ευέλικτο και λειτουργεί σχεδόν με οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Galip Gurel (Τουρκία)

Ψηφιακή Επικοινωνία / Η Σχέση Εμφυτεύματος-Προσθετικής Αποκατάστασης

Οι σύγχρονες τεχνικές και τα νέα υλικά μπορεί να είναι άχρηστα εάν το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις αισθητικές προσδοκίες του ασθενούς. Αποτελούσε ανέκαθεν πρόκληση η δημιουργία ενός σχεδίου χαμόγελου όπου να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή… Σε μερικές περιπτώσεις, οι οδοντίατροι διαμορφώνουν μόνοι τους αυτό το σχέδιο κατευθείαν μέσα στο στόμα του ασθενούς, ενώ άλλοι το αφήνουν στον κεραμίστα με τον οποίο συνεργάζονται… όμως, το σημαντικότερο είναι ότι το σχέδιο αυτό του χαμόγελου θα πρέπει να ταιριάζει και με τις λειτουργικές, βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του ασθενούς…

Για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, χρειαζόμαστε διεπιστημονική ομαδική εργασία. Κάθε μέλος της ομάδας (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών, των οδοντοτεχνιτών και του ασθενούς) θα πρέπει να γνωρίζει εξαρχής το σχέδιο της θεραπείας και το τελικό αποτέλεσμα. Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν σωστά, σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία παραμένει η “επικοινωνία”. Το κλειδί για την αισθτική τελειότητα προϋποθέτει επικοινωνία με τον ασθενή, καθώς και επικοινωνία με το εργαστήριο και τους ειδικούς από την αρχή του περιστατικού ως το τέλος.

Αυτό καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση εάν η ομάδα (οδοντίατρος, ειδικοί και κεραμίστας) δεν εργάζονται μαζί στον ίδιο χώρο.

Το πρωτόκολλο που παρουσιάζεται θα βελτιώσει την αισθητική διάγνωση, την επικοινωνία μεταξύ ειδικοτήτων και την προβλεψιμότητα των προσθίων αισθητικών αποκαταστάσεων με εμφυτεύματα.

Σήμερα, δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα εάν το εργαστήριο, ο ειδικός κτλ με τους οποίους συνεργάζεστε βρίσκονται κοντά στην κλινική σας ή σε άλλη χώρα. Με την ψηφιακή επικοινωνία όλοι μπορούν να εργάζονται μαζί ως ομάδα.

Henry Ho (Σιγκαπούρη)

Μία Ασιατική Προοπτική για τις προκλήσεις της διαχείρισης σκληρών και μαλακών ιστών και τη μακροπρόθεσμη αισθητική των οδοντικών εμφυτευμάτων. Η σημασία της σταθερότητας του οστού και των μαλακών ιστών για μακροπρόθεσμη υγεία και αισθητική των οδοντικών εμφυτευμάτων έχει συζητηθεί εκτεταμένα. Θα συζητηθούν οι παράγοντες που επιτρέπουν την επίτευξη αυτού του στόχου. Είναι απαραίτητες η σωστή διάγνωση, η σωστή εκτέλεση με την καλύτερη τεχνολογία. Επομένως, αυτός είναι ο σκοπός αυτής της παρουσίασης, να καταδείξουμε τις συνθήκες δημιουργίας αποδεκτής μακροπρόθεσμης αισθητικής στον Ασιατικό πληθυσμό και σε περιπτώσεις με λεπτό ουλικό βιότυπο.

Γεώργιος Γούμενος (Ελλάδα)

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Η επίτευξη και η διατήρηση της αισθητικής των μαλακών ιστών στην άνω πρόσθια περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη εκτός από την υγεία, με το χρώμα, τη θέση και τον όγκο τους.

Η συμπεριφορά των μαλακών ιστών που περιβάλουν τα δόντια και τα εμφυτεύματα επηρεάζεται από συγκεκριμένες αποστάσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τη σχέση των δοντιών μεταξύ τους και την απόσταση τους από τη φατνιακή ακρολοφία, όσο και από το τρόπο σύνδεσης των εμφυτευμάτων στη μεσόφαση και τη θέση της τελευταίας από την οστική ακρολοφία.

Σήμερα με τη βοήθεια της μεγέθυνσης, των εργαλείων και των υλικών μικροχειρουργικής καθώς και την εξέλιξη των κλασσικών τεχνικών υλοβλεννογόνιας χειρουργικής προσφέρεται η δυνατότητα μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων στη θεραπεία της αισθητικής ζώνης με παρεμβάσεις ελαχίστου τραύματος. Τα νέα βιοϋλικά, η χρησιμοποίηση της 3D τεχνολογίας και η ενσωμάτωση αυτόλογων παραγόντων του αίματος αποτελούν επίσης επιτεύγματα των τελευταίων ετών που καθημερινά κερδίζουν έδαφος στο σχέδιο θεραπείας της αισθητικής ζώνης.

Η ομιλία έχει ως στόχο να παρουσιάσει το φάσμα των σύγχρονων μέσων και χειρουργικών τεχνικών στις προκλήσεις της αισθητικής ζώνης και να συζητήσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς στην εφαρμογή τους.

Κωνσταντίνος Βαλαβάνης (Ελλάδα)

Smart Casual Dentistry

Ο ομιλητής θα παρουσιάσει διάφορα κλινικά περιστατικά βήμα προς βήμα από το διαγνωστικό κέρωμα, τη κατασκευή προσωρινών αποκαταστάσεων έως τις τελικές αποκαταστάσεις σε φυσικά δόντια και εμφυτέυματα εστιάζοντας σε “Smart & Casual” πρωτόκολλα που απλοποιούν  καθημερινή οδοντιαντική πράξη.

Alain Simonpieri (Γαλλία)

Σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση για άμεση φόρτιση επιεμφυτευματικής αποκατάστασης πλήρους φραγμού

Στην άμεση φόρτιση, το ποσοστό επιβίωσης στηρίζεται συχνά στον επανέλεγχο της οστεοενσωμάτωσης, αλλά χωρίς αισθητική εκτίμηση. Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί οστεοενσωμάτωση και αισθητική με μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί δημιουργία οστού και επαρκές πάχος ουλικών ιστών, καθώς αποτυχία σε έναν εκ των δύο αυτών παραγόντων θα προκαλέσει και αποτυχία και στον άλλο. Θα πρέπει να ικανοποιούνται αρκετές απαιτήσεις για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα: Οι βιολογικές απαιτήσεις συνδέονται με την πρώιμη αιμάτωση(εκτίμηση του βιολογικού επιπέδου, αυξητικοί παράγοντες, περιβάλλον κολλαγόνου) -Οι ανατομικές και χειρουργικές απαιτήσεις θα βοηθήσουν στην καλύτερη τοποθέτηση και προσανατολισμό των εμφυτευμάτων(Σύντομος οδηγός, τοποθέτηση κάτω από την παρυφή της οστικής ακρολοφίας, εναλλαγή πλατφόρμας κλπ.) -Οι προσθετικές απαιτήσεις είναι σημαντικές για την αισθητική ως οδηγός για το σχεδιασμό των μαλακών ιστών(σταθερή και κοχλιούμενη προσωρινή αποκατάσταση) Σε αυτή την παρουσίαση θα σας δείξω τα στατιστικά μου στοιχεία από την άμεση φόρτιση περισσότερων από 1100 πλήρων φραγμών εδώ και 14 χρόνια(>7700 εμφυτεύματα)

Alessandro Agnini (Ιταλία)

Στις προσθετικές αποκαταστάσεις, χρησιμοποιούσαμε επί πολλά χρόνια κωδικοποιημένα πρωτόκολλα τα οποία περιγράφονταν ευρέως στη βιβλιογραφία, με αποτελέσματα που ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τις δικές μας και ακόμη περισσότερο των ασθενών μας. Είναι αλήθεια ότι η έλευση νέων τεχνολογιών έδωσε στην οδοντιατρική ομάδα τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί νέα υλικά και νέο εξοπλισμό που διευκόλυναν τη δημιουργία προσθετικών αποκαταστάσεων με προσαρμογή και ακρίβεια που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Σήμερα, η τεχνολογία ενδοστοματικής χαρτογράφησης είναι ένα από τις πιο ενδιαφέροντα νέα πεδία στην οδοντιατρική, διότι η τρισδιάστατη σάρωση του στόματος είναι απαραίτητη σε πολλές διαδικασίες, όπως π.χ. στην προσθετική οδοντιατρική, την εμφυτευματολογία, και την ορθοδοντική. Όλοι οι ενδοστοματικοί σαρωτές που κυκλοφορούν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς και τα μειονεκτήματα της παραδοσιακής διαδικασίας λήψης αποτυπώματος διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο ακρίβειας με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως μία αποδοτική εναλλακτική της παραδοσιακής τεχνικής λήψης αποτυπώματος. Με την παρουσίαση αυτή, οι συντάκτες αναλύουν διαφορετικά περιστατικά, αναδεικνύοντας τις λειτουργικές διαφορές που έχουν αναπτύξει στην πάροδο του χρόνου, με την αυξανόμενη γνώση των νέων υλικών και την καθημερινή ανάπτυξη νέων λογισμικών. Περιγράφεται, επίσης, πώς τα παραδοσιακά υλικά και οι παραδοσιακές τεχνικές έχουν αντικατασταθεί από άλλες καινοτόμες νέες τεχνολογίες, και πώς τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με αυτές είναι συστηματικά και επαναλήψιμα πολύ περισσότερο από αυτά των παραδοσιακών τεχνικών.

Fabrizia Luongo

Αισθητικό αποτέλεσμα στη θεραπεία εμφυτευμάτων: μία τρισδιάστατη ψηφιακή αξιολόγηση

Το αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας εμφυτευμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος της επιτυχίας της όλης θεραπείας. Πολλοί μελετητές έχουν προτείνει διαφορετικές λύσεις για την αξιολόγηση αυτής της πτυχής, αλλά όλες βασίζονται σε υποκειμενικές παρατηρήσεις. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που εισάγονται στην οδοντιατρική, όπως π.χ. οι ενδοστοματικοί σαρωτές, μπορούν προφανώς να αξιολογήσουν τη σταθερότητα των μαλθακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα με πιο αντικειμενικό τρόπο. Παρουσιάζεται μία αισθητική αξιολόγηση με τη χρήση μιας καινοτόμου μεθόδου 3D με μία σειρά μονήρων εμφυτευμάτων τα οποία τοποθετούνται στην περιοχή της πρόσθιας άνω γνάθου.  Η τεχνική βασικά συνίσταται στην υπέρθεση τρισδιάστατων εκμαγείων των ουλοδοντικών δομών, τα οποία λαμβάνονται από ενδοστοματικές σαρώσεις των ιδίων ασθενών που γίνονται κατά την τοποθέτηση της τελικής θήκης και 2 χρόνια μετά. Θα αναλυθούν και θα συζητηθούν τα συνολικά αποτελέσματα από 20 ασθενείς χωρισμένους σε δύο ομάδες.

Roberta Gasparro

Λιπώδες σώμα της παρειάς (σώμα του Bichat): μία εύκολα προβάσιμη πηγή μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων για την ιστομηχανική

Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (ΜΒΚ) αποτελούν μία σημαντική κατάλληλη επιλογή στην αναγεννητική ιατρική και την ιστομηχανική (tissue enginnerring) για τη θεραπεία των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από τραύμα ή παθολογικές ασθένειες. Αν και ο μυελός των οστών εξακολουθεί να είναι η επιλεγόμενη πηγή ΜΒΚ, την τελευταία δεκαετία, ο λιπώδης ιστός έχει εμφανιστει ως εναλλακτική πηγή ΜΒΚ χάρη στην ευκολία λήψης και την μειωμένη νοσηρότητα για τον ασθενή. Πλέον θεωρούμε το λιπώδες σώμα της παρειάς (ΛΣΠ) ως νέα πηγή ΜΒΚ, το οποίο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς που θεωρούν ότι η προσέγγιση της ιστομηχανικής είναι ένας πιθανός μελλοντικός στόχος. Η Συγγραφέας παρουσιάζει τη διαφοροποίηση των ΜΒΚ από το ΛΣΠ και την αλληλεπίδρασή τους με ένα αυτόλογο ικρίωμα, το PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), σε διαφορετικά επίπεδα γλυκόζης.

Dr. Simon Ng

Αισθητική μαλθακών ιστών: Συμπληρώνοντας τη βιολογία με την τεχνολογία

Η δημιουργία εμφυτευματικών αποκαταστάσεων με αρμονική δομή των μαλθακών ιστών προϋποθέτει κατανόηση των βιολογικών αρχών επούλωσης των μαλθακών ιστών. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουν εξελιχθεί οι τεχνικές διαχείρισης των μαλθακών ιστών. Η παρουσίαση αυτή θα εξετάσει τη θεραπεία άμεσης τοποθέτησης εμφυτεύματος και το πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία για να συμπληρώσει τη διαχείριση των μαλθακών ιστών

Μιχάλης Διοματάρης

Κεραμικές όψεις σε abutment διπυριτικού λιθίου και σε όμορο φυσικό δόντι. Μία καινοτόμος προσέγγιση για τη βελτίωση της αισθητικής

Κωνσταντίνος Σέργης

Η χρήση ψηφιακών εφαρμογών στη μελέτη, υλοποίηση και επιτυχία πολύπλοκων περιστατικών: Πρωτόκολλα αντιμετώπισης.

Θεμελιώδης αρχή στις πολύπλοκες θεραπείες είναι η δημιουργία αποκαταστάσεων, οι οποίες μιμούνται όσο το δυνατόν καλύτερα την φυσική οδοντοφυία, μπορούν να διατηρηθούν μακροχρόνια από τον ασθενή, καθώς και να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία εάν είναι απαραίτητο. Η έλευση των ψηφιακών εφαρμογών στη σύγχρονη οδοντιατρική δίνει τη δυνατότητα χάραξης μίας λεπτομερούς ψηφιακής μελέτης θεραπείας η οποία παρέχει τη δυνατότητα εικονικής υλοποίησης της προσδοκώμενής αποκατάστασης καταγράφοντας υψηλής ακρίβειας αποτελέσματα είτε σε χειρουργικό είτε σε προσθετικό επίπεδο. Αισθητικά απαιτητικές θεραπείες κλασσικής προσθετικής καθώς και εκτεταμένες επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται με νέα ψηφιακά πρωτόκολλα, τα οποία με τη συνέπεια και την επαναληψιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπουν στον θεράποντα να εστιάσει στον Ασθενή και στην κατά κανόνα εκτέλεση της θεραπείας του.

Γεώργιος Δημητρακόπουλος

Αποκατάσταση Φθαρμένης Οδοντοφυίας

Στεφανία Γκρους

Πότε και πως συμβάλει η λεύκανση των δοντιών στις προσθετικές αποκαστάσεις

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να υπερβεί ένας κλινικός στη πρόσθια αισθητική ζώνη, είναι η παρουσία δυσχρωμικών δοντιών. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο στοχος είναι η οσο το δυνατό λιγότερο επεμβατική διαδικασία και η χρηση υλικών που συμβάλλουν στο σεβασμο και στη διατηρηση των οδοντικων ιστων. Η λεύκανση των δοντιών και τα ποικίλα κεραμικά υλικά έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν δυσχρωμικά δοντια και να συμβάλλουν στην επιτευξη του επιθυμητου αισθητικου αποτελεσματος. Σε αυτή τη παρουσίαση γίνεται αναφορά στο σωστό χρόνο ενσωμάτωσης της λεύκανσης των δοντιών σε ενα προσθετικό σχέδιο θεραπείας και απαριθμούνται με έμφαση οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικο αποτέλεσμα.

Δημήτρης Χατζηεμμανουήλ

Υπολογιστικά Καθοδηγούμενη χειρουργική στην κλινική πράξη με τη χρήση ανοιχτών συστημάτων και λογισμικών

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της τρισδιάστατης εκτύπωσης προσφέρει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να εκτυπώνουμε εντός ιατρείου με μεγάλη ακρίβεια και πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν. Θα αναλυθεί πως μπορούμε χρησιμοποιώντας ανοιχτά λογισμικά και συστήματα να σχεδιάζουμε και να εκτυπώνουμε χειρουργικούς νάρθηκες υπολογιστικά καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων αυξάνοντας την προβλεψιμότητα και ασφάλεια εκτέλεσης των εμφυτευματολογικών σχεδιών θεραπείας.